Kentän kuulumisia 1.3.2024

Talvi on ollut pitkä ja runsasluminen. Lunta on ollut parhaimmillaan lähes 60 cm. Pysyvä lumipeite saatiin jo marraskuun puolella. Talven aikana koettiin myös useiden päivien kovia pakkasjaksoja.

Talven aikana on greenien tilannetta on seurattu viikoittain. WinterTurf projektin vuoksi tehtävä lumen määrän mittaus ja jääpeitteen tarkkailu tapahtuu viikoittaisella kenttäkierroksella. Lisäksi greeneille asennetut SoilScout anturit (14 kpl) antavat hyvää dataa greenien olosuhteista talven aikana.

Paksu lumikerros on suojannut greenejä jään muodostumiselta, vaikka talven aikana on ollut lauhaa ja sateista säätä useampaan kertaan. Muutamalla greenillä, jossa lunta on ollut vähemmän, oli paikoitellen ohut jää.

Lumenpoistoon talven aikana ei ollut tarvetta, ja siihen ryhdyttiin vasta helmikuussa, kun sääennusteet näyttivät kelin muuttuvan lauhemmaksi ja tautiriski oli selvästi kasvussa. Märkä ja paksu lumikerros antaa hyvät olosuhteet lumihomeen lisääntymiselle, jos ei kosteutta saada nopeasti pois. Vesisateiden ja pakkasen yhdistelmä muodosti lumen pintaan kovan hangen ja kostean lumikerroksen greenin pintaan.

Poistettavaa lunta on ollut greeneillä 30-50 cm ja runsas lumimäärä on tehnyt työstä hidasta sekä aiheuttanut haasteita kalustolle. Nyt on työ saatu valmiiksi erilaisilla kalustoyhdistelmillä, ja on päästy arvioimaan greenien kuntoa. Tällä hetkellä tilanne näyttää ihan valoisalta. Muutamia tautiläiskiä on kylänurmikkavaltaisilla greenillä, mutta rönsyröllivaltaiset greenit ovat hyvässä kunnossa. Jääpoltteesta ei ole havaintoja, ja lumen alta paljastuvan greenin haju/tuoksu on ollut terve.

Tautipaine on varmasti kova ja lumihome voi vieläkin aktivoitua, sillä viimeinen kasvinsuojeluruiskutus lumihometta vastaan tehtiin marraskuun 8 päivä, ja sen vaikutus on loppunut aikoja sitten. Pakkanen, aurinko ja kuiva sää pitävät taudin kurissa, mutta jos tulee vielä runsaasti loskalunta ja keli pysyy kosteana, voi tauti aktivoitua nopeastikin. Pyrimme tekemään kasvinsuojeluruiskutuksen heti, kun greenien pinnat ovat riittävän paljaana.

Par 3 kentän greenit on hoidettu koko viime vuoden ilman kasvinsuojeluaineita, ja siellä tehtiin yksi lumenpisto ennen joulua lähinnä tautitorjunnan vuoksi. Par 3 kentän greeneillä on nyt tässä vaiheessa selvästi enemmän tautia ja jäätäkin jonkin verran.

Talven olosuhteista voi tehdä yhteenvedon, että mitä vähemmän lunta sitä enemmän jään muodostusta. Onneksi ei kutenkaan mitään teräsjäätä.

Täydellinen greenien talvi alkaisi pakkasjaksolla joulukuun puolivälissä ja sitten päälle sataisi kuivaa lunta 20-30 cm. Tämä tilanne pysyisi helmikuun lopulle asti ilman vesisateita… On kuitenkin niin ilmastonmuutoksen myötä joudumme jatkossakin sopeutumaan erilaisiin ääriolosuhteisiin. Tämä haastaa myös kentänhoitoa ja kalustoa, kun välillä tarvitaan tehokasta lumenpoistokalustoa, koneita jään murskaamiseen ja toisinaan ympärivuotista kasvinsuojelua, kun tulee lumeton talvi. Yleensä aikaikkuna kaikkiin töihin on lyhyt ja kaluston sekä miehistön tulee toimia tehokkaasti sekä ennakoivasti. Sijoittaminen tehokkaaseen greenien ’talvihoitokalustoon’ on jatkossa asia, mikä pitää huomioida paremmin. Ulkopuolisen urakoitsijan käyttäminen on haastavaa, sillä lumi peittää greenien muodot ja mekaanisten vaurioiden riski kasvaa, kun ei ole paikallistuntemusta. Myös liikkuminen kentällä talviaikaan tuo omat haasteensa reittivalintoihin. Tietysti lumen poistoa ei kannata turhaan tehdä. Pitää tarkkaan harkita sen tarpeellisuutta, sillä parhaimmillaan lumi on hyvä suoja kevätaurinkoa, pakkasia ja tuulikuivumista vastaan.

Toivotaan, että maaliskuu sujuu leudossa ja mukavassa kevätsäässä. Uusi pelikausi alkaa olla jo nurkan takana.

Mukavaa kevättä kaikille!

• Lisää uutisia •

17.07.2024

Lomakausi on kiivaimmillaan ja se näkyy myös St.Laurence Golfissa – kentät ovat pelaajia lähes täynnä aamusta iltaan. Ja sehän on erittäin hieno juttu! Kenttien kova käyttöaste näkyy myös kentän kulutuksessa

15.07.2024

ST. LAURENCE GOLF TÄLLÄ VIIKOLLA AAMURÄNNI alkaa klo 7-> (kirjaathan itsesi rännivihkoon selkeällä käsialalla) PALLORÄNNI aamun- ja illan palloränni on tarkoitettu omille pelaajille ja heidän vierailleen. Vieraspelaajat ovat tervetulleita pelaamaan

05.07.2024

Nykyinen Pro Erik Myllymäki ilmoitti keväällä lopettavansa opetustehtävät ja siirtyvänsä urheluvälinekauppiaaksi Hämeenlinnan heti kauden päätyttyä. St. Laurence Golfin uudeksi Proksi on valittu 36 vuotias KTM Kristiina Lassila.  Krissen oma golfpolku