Saimme kentän hyväkuntoisena talvilevolle marras-joulukuun vaihteessa. Siitä eteenpäin onkin talvessa riittänyt monenlaisia käänteitä sään osalta.
Joulukuussa keskilämpötila oli n. 0°C, kun ylin lämpötila oli n. +6,5°C ja alin n. -9°C. Sadetta saatiin vuoroin lumen ja veden muodossa.
Joulua vietettiin Lohjalla erittäin lauhassa säässä, ja pyhien aikana lumet sulivat pois lähes kokonaan kentän alueelta. Kaikki greenit olivat paljaana lumesta ja pientä lumihomekasvustoa oli havaittavissa. Väylät olivat olleet joulukuun alkuun asti erittäin puhtaita taudista, mutta lämmin ja kostea joulukuu sai myös väylien hometaudit hyvään vauhtiin. Joulukuun sademäärä oli 69 mm, ja maa ei routaantunut juuri lainkaan kovien pakkasten puuttuessa.
Joulun jälkeen greenit saivat uudelleen kasvinsuojelukäsittelyn homeita vastaan, jonka päälle tuli taas uusi ’talvi’.
Tammikuussa on jatkunut sama säätyyppi, eli vuorotellen lauhaa ja pakkasia sekä sateen eri olomuotoja. Tammikuun lämpötila vaihdellut +6° ja -14°C välillä keskilämpötilan ollessa -1,3°C. Sadetta on tullut 40 mm. Hetken jopa näytti siltä, että nyt alkaa oikea talvi, kun lumipeite oli reilut 20cm.
Tammikuun lopun leudon sääennusteen vuoksi tehtiin päätös lumen poistosta. Jotta greenien pinnat sulaisivat ja kuivuisivat nopeasti. Loputkin lumet poistettiin 23.-25.1. välisenä aikana. Poiston yhteydessä oli selvästi havaittavissa, että lumihome on aktivoitunut merkittävästi.
Tutkimusten mukaan kasvinsuojeluaineiden teho kestää hyvänä noin kolme viikkoa, mutta erittäin sateisissa ja kosteissa olosuhteissa teho heikkenee nopeammin. Kun greenejä valmistetaan talvilepoon, toivotaan tietysti, että viimeisen kasvinsuojeluruiskutuksen jälkeen maa ensin routaantuu ja päälle sataa suojaava lumipeite. Silloin homekasvusto ei pääse aktivoitumaan.
Myös heinälajilla on iso merkitys taudinkestävyyteen. Uudistetuilla greeneillä, joilla kasvusto on rönsyrölliä, ei ole mitään homeongelmaa. Homeet ovat pitkälti vanhojen kylänurmikka valtaisten greenien ongelma. Tulevina vuosina, kun torjunta-aineiden käyttöä tullaan rajoittamaan lisää, on yksi tärkeimmistä asioista taudinkestävän heinälajin valinta ja käyttö.
Lähipäivien tavoitteena on saada tehtyä uusi kasvinsuojelukäsittely, jotta homeet rauhoittuisivat. Sitä varten tarvitaan paljaat ja kuivat greenien pinnat, sekä sateeton ja lämmin sää.
Helmikuun sään ennustetaan jatkuvan leutona, en usko, että kentälle saadaan tänä talvena latuverkostoa. Sitä varten tarvittaisiin lunta kuitenkin n. 30 cm. Hyvä, jos Lohjan liikuntakeskus saa omat latuverkostonsa hiihtokuntoon.
Vuosien kokemuskaan ei auta arvioimaan lopputalven säätä, mutta lähes poikkeuksetta kovat pakkaset ajoittuvat maaliskuulle. Maaliskuussa päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu on suurta, kun päivällä auringossa on jo voimaa, mutta yöt ovat usein kylmiä.
Olisi hyvä, jos greenit olisivat kevyen lumipeitteen suojassa maaliskuulle asti.
Par 3 kenttää hoidetaan edelleen ilman kasvinsuojeluaineita. Siellä talven kosteus on aktivoinut homekasvustot, ja ainoa mikä niiden lisääntymisen pysäyttää tällä hetkellä on pakkassää. Tuhoja tulee varmasti ja keväällä pitää laittaa panoksia uudiskylvöihin. Ensi kauden hoitosuunnitelmassa on merkittäviä muutoksia torjunta-aineettomuuden tueksi. Toivotaan, että pitkäkestoinen biologinen prosessi näyttää parempia talvehtimistuloksia lähivuosina.
Viime vuosi uutisoitiin olleen mittaushistorian lämpimin ja varmasti jatkossakin golfkentänhoito Suomessa vaatii enemmän panostusta talvikauteen, kun kunnon talvea ei välttämättä aina tule. Vuosia on alalla ollut tapana siirtää vuosilomat ym. säästövapaat talveen pitkän loman muodossa. On ajateltu, että tehdään töitä silloin, kun niitä on ja levätään sitten talvikaudella.
Kuitenkin viime talvet ovat osoittaneet sen, että kentänhoitoon tulisi suhtautua ympärivuotisena työnä. Tämä vaatii asennemuutosta niin henkilökunnalta kuin golfyhtiöltäkin, ja on varmasti pohdinnan paikka meilläkin.
Joka tapauksessa kevättä ja valoa kohti mennään. Hyvällä tuurilla kotimaan pelikausi on noin 12 viikon päässä😊.
Toivotaan mukavaa ja leppoisaa lopputalvea.
Terveisin Irmeli