Kentänhoidon talviset terveiset
Vuoden 2022 alkuun ei suunniteltu mitään isoja talviprojekteja, mutta luonnon ehdoilla kentänhoitoa tehdään, ja tällä kertaa talvi on ollut hiukan työläämpi.
Talvi alkoi napakalla pakkasjaksolla ja maat routaantuivat kunnolla, kun ei ollut lumisuojaa. Routa on yleensä hyvä asia, kun jäinen maa pitää talvituhosienet kurissa.
Tammikuun alkupuolella satoi sekä lunta että vettä. Tästä syntyi muutamille greeneille ohuesti ja paikallisesti jäätä. Kun tammikuun toiselle viikolle oli luvassa poikkeuksellisen lämpimiä päiviä, niin aurailimme lähes kaikki greenit puhtaaksi lumesta ja toivoimme, että jäät ehtivät sulaa lämmön ansiosta. Valitettavasti lämpöä oli vain kaksi päivää. Kalkki-Petterin greeneiltä jäät suli lähes kokonaan, mutta Pyhän Laurin greenit eivät sulaneet riittävästi. Suurin osa niistä jäi jään peittämiksi.
Heti lämpöaallon jälkeen satoi taas lunta ja vettä, jolloin jäätä muodostui lisää/uudestaan kaikille greeneille. Kun maa on roudassa, eivät sulamisvedet pääse imeytymään maahan, vaan ne muodostavat loskaa/jäätä greenin pintaan lumen alla. Aurailimme uudestaan vähäiset lumet pois ja rikoimme jäätä ilmatuskoneella pahimmilta greeneiltä… kunnes taas sää muuttui, eikä töitä kannattanut jatkaa.
Nyt on iso riski jääpoltevaurioista, ja siksi on oltava jatkuvasti ’hereillä’ kelimuutoksiin. On tiedossa, että greeniheinistä rönsyrölli kestää jään alla hengissä pidempään kuin kylänurmikka, joka kärsii jo muutaman viikon jälkeen jääpeitteen alla. Meidän greeneillä on molempia heiniä ehkä suhteessa 50% ja 50%. On siis syytä toimia kylänurmikan ehdoilla. Kokemus on osoittanut, että jääpoltevaurion jälkeen siementen itäminen ja taimettuminen on erittäin haastavaa, ja vaurioiden korjaantuminen hidasta. Nyt osa greeneistä on ollut jääpeitteisiä jo kuukauden.
Tällä viikolla jatkoimme taistelua luonnonvoimia vastaan. ’Valtteri’ myrskyn jäljiltä poistimme kaikilta greeneitä reilut 30 cm lunta. Pystyimme käyttämään järeämpää kalustoa, kun jäinen greenin pinta olisi kestänyt vaikka panssarivaunulla ajon. Lumenpoiston jälkeen kaikilta greeneiltä (45 kpl) rikottiin jäätä kahdella ilmastuslaitteella. Jääkerros oli keskimäärin 1-3 cm paksu ja ilmastuskoneella pääsimme sen läpi. Näin jäätä ei saada kokonaan pois, mutta siihen tulee ’hengitysreikiä’, jotka toivottavasti parantavat heinän olosuhteita jään alla. Jäämurska siivottiin huolellisesti pois koneellisesti, jotta sulavaa materiaalia olisi mahdollisimman vähän. Projekti vei neljältä hengeltä tasan viisi työpäivää.
Tätä kirjoittaessa ulkona sataa taas lunta, ja sitä on ilmeisesti tulossa useita senttejä viikonlopun aikana. Eli maanantaina jatketaan lumenpoistoa greeneiltä.
Sääennusteita on seurattu tarkkaan ja nyt on toiveissa, että sää lämpenee ja aurinkokin paistaa ajoittain. On tärkeää, että pidämme greenien pinnat nyt puhtaana lumesta, jottei sään lämmetessä lumen sulamisvesistä muodostu lisää jäätä. Ensi viikolla (vk 6) levitämme greeneille kevyen hiekkakatteen. Kun paljaalle jääpinnalle levitetään hiekkaa, niin aurinkoisella säällä se pureutuu nopeasti jään läpi.
Toivotaan, että aurinkoa ja lämpöä on riittävästi poistamaan jään.
Jääpoltevaurioita oli viimeksi keväällä 2017. Alla kuva, joka on otettu toukokuun alkupuolella vuonna 2017. Toivottavasti tulevana keväänä ei olisi tällaisia näkymiä.